zondag 29 november 2015

Economie is geen wetenschap

Economie is geen wetenschap. Je kunt het wel studeren en er deskundige en zelfs professor in worden, maar het blijft niet meer dan een verzameling willekeurige en elkaar tegensprekende meningen over het slijk der aarde.
Economie is vergelijkbaar met religie, new age, sprookjes en spiritualiteit. Alle zogenaamde economische deskundigen zijn niet meer dan hogepriesters voor de God Mammon, de God van geld en rijkdom. Die door sommigen ook als de duivel wordt gezien. Als satan.
Neem nou de recente beursgang van de ABN, vroeger ook wel de Apartheids Bank Nederland genoemd.
Eerst moest de overheid die bank overnemen voor talloos veel miljoenen, of miljarden, daar wil ik vanaf zijn. Een reddingsoperatie van ongekende omvang.
Hoe zou dat in zijn werk gegaan zijn? Werden er opeens vrachtwagens met bankbiljetten van de Nederlandse Bank naar het hoofdkwartier van de ABN gereden om daar de kas aan te vullen?
Hadden we al die miljoenen zomaar klaar liggen? Of moesten de geldpersen overuren maken?
Of die honderden miljoenen of miljarden die we aan Griekenland lenen of als boete aan de Europese Unie moeten betalen, halen we die gewoon uit de kluis? Gaan er zwaarbewaakte transposten met talloos veel miljoenen of miljarden naar Brussel en Athene?
Zijn we echt zo rijk? Liggen er potten met geld in de krochten onder die lelijke gebouwen aan het Frederiksplein? Zwembaden vol met bankbiljetten, zodat directeur Klaas Knot er af een toe een duik in kan nemen, net zoals Dagobert Duck? Staan er geldpersen in de kelder? Waar die biljetten worden bijgedrukt als dat nodig is? Of worden alleen maar toetsen op de computer ingedrukt? En geld geschapen dat slechts bestaat op een beeldscherm? Virtueel geld? Zogenaamd geld? Alleen maar bestaande uit enen en nullen op de computer? Monopoly geld. Mickey Mouse money.
Ik hoor de hele dag economen en commentatoren allerlei ingewikkelde en onbegrijpelijke teksten uitslaan over schulden, rentetarieven, inflatiepercentages, saneringen, winstmarges, afschrijvingen, belastingtarieven, het huurwaardeforfait, bruto nationaal product en allerlei andere cijfers.
Mij schiet dan een oude wijsheid te binnen: Cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen wel cijferen.
Dat hele economengezwets is alleen een rookgordijn om te verhullen dat het internationale roverskapitalisme van de banken, de multinationals en de oorlogsindustrie gewoon doorgaan met hun vernietigende activiteiten. De rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer, en dat U en ik, de gewone Henk en Ingrid, de rekening moeten betalen. Dat wij moeten opdraaien voor de uiteindelijke schuldsanering.
Want de kruik gaat net zo lang te water tot ze barst, En die hele economie staat op knappen, wat ik U zeg. We kunnen niet onbeperkt wereldwijd schulden blijven maken, oorlog voeren, het milieu vernietigen, en geld in bodemloze putten storten. En ik hen niet de enige Joris Luyendijk, die tijdenlang onderzoek in de financiële wereld te Londen en daar een prijswinnend boek over schreef, zegt dat ook.
Die hele economie en die hele bezwering- en windhandelindustrie eromheen zal uiteindelijk ontmaskert worden als wat ze werkelijk is. Namelijk een pyramidespel.
En die pyramidesspellen storten uiteindelijk altijd in. Met een hele harde klap. En dan zitten we met de gebakken peren. Met onze kont op de blaren. En het is maar dat U dat weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten