maandag 16 maart 2015

Veelvraat

Het toerisme is een monster. Een veelvraat met een onstilbare honger. Steeds meer plekken vallen eraan ten prooi. Neem bijvoorbeeld Praag. Neem een ander voorbeeld, Venetiƫ waarover een kort filmpje onder deze link: http://youtu.be/GE4l4wtS4vE



En neem Amsterdam, waar de voorspellingen onheilspellend voor zijn. Het aantal toeristen zal in een paar jaar verdubbelen. Arme inwoners. Nu al lijken er in de binnenstad meer toeristen dan inwoners rond te lopen. Kijkend op hun landkaart of telefoon. Vaak als zombies of ongerichte projectielen. De terrassen bezettend. Zittend met grote koffers in het OV. Van coffeeshop naar coffeeshop en van kroeg naar kroeg. Soms springt er een uit een hotelraam. Soms komt er een onder de tram. Iedere seconde ontsnapt er een aan de dood door net op tijd uit te wijken voor de grootste vijand van de toerist de Amsterdamse fietser. Lange rijen Anne Frank, het Rijks en Vincent van Gogh. Party animals, die drugs drank en de wallen willen.

Het lijkt wel een filiaal van de Efteling.

De horeca vaart er wel bij. Hotels schieten overal als paddestoelen uit de grond. Rijen bij de attracties worden steeds langer. En de inwoners? Die mijden het centrum meer en meer. Willen daar niet meer wonen. Niet meer winkelen. Nog niet dood gevonden worden.

En de overheid en de toerisme industrie hebben hun ogen oostwaarts gericht voor verdere expansie van pretpark Amsterdam. Het marineterrein wordt voor dat doel opengesteld. Op de Oostelijke eilanden moet een wandelboulevard komen. De Oosterkerk zal een museum worden. Er was al sprake van een fietsmuseum, een biermuseum en een tattoomuseum . De Plantage wordt een Joods culturele herdenkingsbuurt. Hoe zit het eigenlijk met dat namen monument in het Wertheimpark?De Transvaalbuurt ook. De Dappermarkt moet zich meer op toeristen richten. Bij het vernieuwde Oosterpark komen nieuwe hotels. Op het terrein van het oude Emma kinderziekenhuis komt een hotel. De verhuur door particulieren groeit explosief. Hoofdschuddend zie ik het gebeuren. Amsterdam wordt Disneyland. Tourism Rules. Machteloos zijn we. Makke schapen. Slachtoffers van de hedendaagse decadentie waarbij iedereen zo nodig overal heen moet. Het is een kolonne in beweging die niet gestopt kan worden. Het is de loop der dingen. Het is het noodlot dat Amsterdam zal treffen.

Ik zeg: een hek er om heen en toegang vragen aan al die toeristen. Doen ze in Kathmandu ook, en dat levert een fijn centjes voor de armlastige overheid op. Misschien moeten we de inwoners van de binnen stad ook verplicht folkloristische kledij laten dragen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten