zaterdag 20 februari 2016

het gevaar van de grachten

De grachtengordel van Amsterdam behoort tot het werelderfgoed. Iets om trots op te zijn , alleen heeft het wel tot gevolg dat het aantal toeristen verder toeneemt.
 Even een vraagje aan deskundigen. Behoren de Nieuwe Heren- Nieuwe Keizers- en Nieuwe Prinsengracht ook tot die gordel en dat erfgoed? Of zijn deze grachten, die aan de andere kant van de Amstel liggen, stiefkinderen van de die er niet echt bijhoren?
 Over een ding kunnen we het eens zijn. De grachten zijn levensgevaarlijk. Geregeld valt er iemand in. En die wordt dan weken later ergens anders uit het water gevist. Want de grachten worden namelijk door gespoeld tegenwoordig. Dus als je erin valt en verzuipt wordt je meedogenloos weggezogen en leven de achterblijvers tijdenlang tussen hoop en vrees. Reden dat mensen te water raken kunnen velerlei zijn. Kan een glijpartij zijn, een struikeling van een pechvogel, of een bewuste daad. Een desperate sprong van iemand die het niet meer ziet zitten. Drank, drugs, depressie, domheid, de mogelijkheden zijn talloos. Soms willen mensen ook gewoon in die grachten zwemmen. Is het iets van iemands bucketlist. Of moet het vanwege een of ander goed doel.
 Mijn mattie Delano en ik hebben er een clip over gemaakt. Bij die zwemmende mensen zou Maxima kunnen zitten, de huidige koningin. Maar dat weet ik niet zeker. Als U haar herkend, ,laat het even weten.
de clip: https://youtu.be/B3X6Gn74Iwc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten