maandag 6 april 2015

De weg naar Santiago de Compostela

De weg naar Santiago de Compostela is lang, eindeloos en eenzaam. Het traject zwaar. Waarom wagen mensen zich eraan? In Godsnaam? Vanwege de uitdaging? Vanwege een persoonlijke crisis? Op zoek naar spirituele verlichting? Als boetedoening?

Ze worden pelgrim. Doen de Bedevaart. 0ver zanderige wegen. Ondanks zware klimatologische omstandigheden. Over hoge bergen en door diepe dalen. Spartaanse onderkomens voor de nacht. Tussen andere pelgrims. Gesnurk. Zweetvoeten. Karige maaltijden. Blaren. Spierpijn. Vermoeidheid.

Een levensveranderende ervaring.

Voorbeeld: de voormalige eigenaar van het Amsterdamse cafe Eik en Linde. Op een dag trok hij de stoute schoenen aan. Vertrok. Op bedevaart. Naar Santiago de Compostela. Onverwacht. Het avontuur tegemoet. Op naar de verre einder. Naar de horizon. Samen met een stamgast, die het volhield tot Uithoorn, en daar volledig uitgedroogd en uitgeput het eerste het beste cafe binnen wankelde. Sindsdien is taal noch teken van de man vernomen.

De eigenaar van Eik en Linde liep de hele route. In het cafe hing een landkaart waarop zijn vrouw, wegkwijnend van eenzaamheid, zijn vorderingen bijhield. 4 maanden duurden de ontberingen.

Blakend van gezondheid keerdde de eigenaar terug. En herboren. Vol nieuwe energie en nieuwe plannen. Deed het cafe over aan zijn zoon. Volgde een opleiding tot onderwijzer. Ging in de getto's van Zuidoost kansarme zwarte kinderen onderwijzen. Bleef wel bij zijn vrouw.

Zomaar een voorbeeld. Uit het leven gegrepen.
Er verschijnen ook vele boeken over de helletocht naar Santiago de Compostela. Tosca Niterink schreef het inmiddels klassieke "Klimmen naar kruishoogte" en recent verscheen van Henk Hofman "Buen Camino". Een interview met Henk over zijn boek onder deze link https://youtu.be/HB0yDLaobEM



Centrale vraag: Welke route loop je van Amsterdam van Santiago de Compostela?

Ik heb recht van spreken. Ik kan er over meepraten. Ik heb vorig jaar nog een stukje van die pelgrimstocht gelopen In Cordoba. Tussen 2 horecagelegenheden in het oude centrum om precies te zijn, die precies op de route lagen. Voor de spirituele verlichting heb ik rode wijn tot me genomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten