zaterdag 4 april 2015

Waarom heeft Amsterdam geen Vaporetto?

Waarom heeft Amsterdam geen Vaporetto? Waarom maakt de stad geen gebruik van haar kanalen voor openbaar vervoer?  Zoals in Venetië ( Dit filmpje maakte ik op  lijn 1 in Venetië https://youtu.be/qJbx0oGaQPI  dat is nog eens wat anders dan lijn 1 in 020). Zoda we rustig  door onze  eigen stad kunnen varen met het GVB. Voor een normale prijs. Dat is nu onmogelijk omdat het vervoer te water in handen is van een stelletje keiharde kapitalisten.  De rondvaartindustrie. Een machtig kartel. Monopolisten.
Stel eens voor dat aan die situatie een eind wordt gemaakt.
Stel U voor dat trams en bussen uit de stad verdwijnen. Dat al het openbaar vervoer  wordt gedaan met boten. Dan kan je bijvoorbeeldvan het CS varen  naar het Tropenmuseum, en door naar de Dappermarkt, de Indische Buurt en dan IJburg en Durgerdam. Of van het Amstelstion de Amstel op naar het CS.  De mogelijkheden zij n eindeloos. Dat zou toch prachtig zijn. 
De verkeersdrukte zou afnemen. Wandelaars en fietsers krijgen meer ruimte en rust. Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen kunnen voor een normale prijs de hele dag rondvaren, in plaats van meedogenloos geript de worden door de rondvaartpenoze.  Niemand kan nog onder de tram komen.
Met een beetje politiek moed is dit zo te realiseren. Politici met visie en durf hebben nu een kans. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen pleitte de Radicale Oppositie Beweging al voor de komst van de Vaporetto. Het klimaat in de stad is er rijp voor. Nu is het moment.   Je hoeft alleen maar naar Venetië te gaan om de voordelen te zien. Zeker nu in Amsterdam   het toerisme explosief gaat toenemen. De Vaporetto is de oplossing . Elegant. Stijlvol.  Schoon. Milieuvriendelijk. Verkeersveilig. Geweldige PR voor de stad. En in het kielzog daarvan kunnen we  werklozen omscholen tot gondelier en een werf openen waar die gondels gemaakt kunnen worden.
Water wordt synoniem  voor welvaart en werk.  Ooit werden er schepen gebouwd op de Oostelijke eilanden, en op het Marine terrein. Laat die tijden weer terugkeren. Laat Amsterdam weer boten bouwen. Laat Amsterdammers weer werken op het water.Laat Amsterdam andermaal haar water en haar lotsbestemming in eigen handen nemen. Weg met de  rondvaartbootbaronnen. Geeft het vervoer te water terug aan de Amsterdammers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten