woensdag 22 april 2015

Steve Mwase over het vluchtelingenprobleem

Vluchtelingen. Een onoplosbaar probleem. Iedereen heeft er een mening over. En allerlei mensen roepen dat ze oplossingen hebben. Maar dat zijn loze bezweringsformules. Praatjes om de onmacht ten opzichte van dit probleem te verhullen. Ik weet nog dat jaren geleden men op het stadhuis al met de handen in het haar zat rondom een groep rondtrekkende vluchtelingen die werden ondersteunt door een stelletje doorgewinterde activisten. Die groep is nog steeds hier en eist nog steeds op verblijf. Binnenkamers geven politici toe dat ze niet weten wat ze met het probleem aanmoesten. Voor de bühne worden er nog oplossingen gesuggereerd, maar dat is valse schijn. Illusiepolitiek.

De vluchtelingenstroom zal aan blijven houden, zolang er van Nigeria tot aan Pakistan overal oorlog en armoede is zullen ze blijven komen. In grote aantallen. Een onontkoombare natuurramp. Geen kruid tegen gewassen. Daar helpt geen lieve moedertje aan. Hun zijn arm en wij zijn rijk, en dan ken je hun niet tegenhouden , da's logisch, zou Johan Cruijff zeggen. Dit wordt de eeuw van massale volksverhuizingen. Chaotische vluchtelingenstromen. Als een sprinkhanenplaag zal deze exodus over Europa komen. En de politiek staat machteloos. Laten we ons er maar op voorbereiden.

De motieven en emoties om te vertrekken naar het rijke Europa blijven onverkort geldig de komende decennia.
De schrijver Steve Mwase, afkomstig uit Oeganda, spreekt in bijgaand filmpje over deze migratie problemen. Hij stelt ze in zijn roman Dunya aan de orde. https://youtu.be/yOSXZIfrIbw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten